Káva je druhá najpredávanejšia komodita na svete. Kávovník je veľmi rozšírená rastlina, ktorá rastie medzi obratníkom Raka a Kozorožca, kde sú ideálne podmienky na jeho rast. Je to ovocná drevina a pestuje sa asi v 70 rôznych krajinách na svete. Plody kávovníku nazývame kávové čerešne. Zrnká sú schované v kôstkach týchto kávových čerešní a ich veľkosť je približne 1,5 cm. Na povrchu majú šupku a pod ňou dužinu. V dužine sú uložené v pergamenovej šupke dve zelené kávové zrnká, ktoré sú k sebe otočené plochou stranou. Po zbere kávy sa musia kávové zrná spracovať a pripraviť na export. K nám do pražiarne dorazí zelená káva v žochoch pripravená na praženie. Praženie kávy je veľmi dôležitý proces, kedy sa postupne zo zeleného zrna stáva hnedé, upražené.
Na svete existuje široká rada rôznych druhov kávovníkov. Medzi tie pre nás najznámejšie patrí Arabica a Robusta (Canephora). Arabica patrí medzi kvalitnejšie kávy. Rastie v nadmorských výškach 600-2000 metrov nad morom. Obsahuje menšie percento kofeínu než Robusta. Robusta rastie v nadmorských výškach 200-600 m.n.m. Obsahuje viac kofeínu než Arabica a je menej náročná na pestovanie.