Pražiaci stroj je súčasťou interiéru našej kaviarne, pri šálke kávy môžete byť svedkami premeny surovej zelenej kávy na zrnkovú praženú kávu. Kávu pražíme väčšinou v ranných hodinách.
Najvyššia kvalita, tzv. TOP kvalita vydrží u praženej kávy pomerne krátku dobu. Keď kávu správne upražíme, musí sa približne 7 dní odležať v suchu a tme (tzv. vydýchať). V tomto čase sa z nej uvoľňuje CO2 a je na prípravu espressa nevhodná, respektíve espresso z nej pripravené má síce bohatú penu (cremu) ale nemá dobrú vôňu a chuť. Nasledujúcich 20 až 30 dní je káva vo svojej TOP kvalite, to, ako dlho v tejto kvalite vydrží, záleží od podmienok jej skladovania. V čase po vydýchaní sa káva tiež balí. Pri správnom balení sa kvalita kávy udrží ďalších približne 7 mesiacov, samozrejme po otvorení originálneho balenia začne káva oxidovať a tým strácať svoju chuť a vôňu. Pri styku praženej kávy so vzduchom a svetlom začína káva starnúť, postupne dochádza k oxidácii tukov a tým k jej znehodnocovaniu. Aj laik spozná rozdiel medzi kávou upraženou pred týždňom a kávou, ktorá bola upražená pred niekoľkými mesiacmi, navyše, keď nie je správne skladovaná.
Vrecko kávy
Hlavným dôvodom, prečo sme sa rozhodli pražiť svoju vlastnú kávu, bola snaha poskytovať našim zákazníkom kávu zdravú a vždy len v jej TOP kvalite.
Zelenú kávu dovážame prostredníctvom veľkých obchodníkov s kávou z Talianska a Nemecka. Postupne budeme v našej pražiarni predstavovať kávy z celého sveta. Zameriavame sa na kávy skôr drahšie a kvalitné, ktoré sú zárukou prvotriednej kvality. Nakoľko sa káva pestuje takmer vo všetkých krajinách tropického pásma, je naozaj z čoho vyberať. V našej ponuke jednoznačne uprednostňujeme kávy odrody Arabica, ktorá je oproti lacnejšej odrode Robusty preukázateľné zdravšia, obsahuje totiž až tri krát menej kofeínu ako Robusta. V našej ponuke taktiež nenájdete tzv. bezkofeínovú kávu, ktorá sa vyrába „chemickým procesom“ z normálnej zelenej kávy, a z tohto dôvodu ju podľa nášho názoru nemôžeme charakterizovať ako zdravú kávu
Stroj na praženie
Je veľmi dôležité vedieť s kávou pracovať, správne ju upražiť a vedieť pripraviť to pravé espresso, ktoré je základom všetkých nami ponúkaných kávových nápojov. V našej pražiarni preto pracujú baristky, ktoré absolvovali baristické kurzy a kurzy latte art u nás aj v zahraničí. Našou snahou je pripravovať kávové nápoje na takej úrovni, aká je štandardom v krajine káve zasľúbenej -Taliansku.
Cappuccino
Jedným z predpokladov prípravy dobrej kávy je pravidelné čistenie a údržba strojov . Aby espresso malo tú správnu chuť a vôňu, je bezpodmienečne nutné, aby káva bola pomletá bezprostredne pred jej výrobou, t.j. z mlynčeka rovno do páky. V našej kaviarni je každý druh kávy mletý na samostatnom mlynčeku, aby nedochádzalo k miešaniu rôznych druhov káv. Najdôležitejším prvkom prípravy espressa je správne nastavený kávovar. Každé ráno pred otvorením sú preto kávovar a mlynčeky nastavené na optimálne hodnoty a každý večer po zatvorení kaviarne sú stroje vyčistené pre ďalší deň.
Kávovar s mlynčekmi
Naša pražiareň a kaviareň je tu pre tých, čo si chcú z obyčajnej šálky kávy spraviť naozajstnú radosť. Nech prichádzate ku nám na posedenie, alebo si chcete kávu odniesť so sebou, v našej kaviarni nachádzajúcej sa v historickom centre Trenčína vždy nájdete kávu pripravenú alebo zabalenú tak, aby Váš pôžitok z nej bol čo najlepší.
Sládkovičova 8
911 01 Trenčín
0911 815 608
ogodo@ogodo.sk
Pondelok - Nedeľa: 7:30 – 18:00
Kúpeľná
914 51 Trenčianske Teplice